top of page
Search
  • Writer's pictureMarthe Nyvoll

Mørketiden

En utfordrende faktor når man jobber som fotograf i Nord-Norge er mørketiden. Mørketiden er en lang periode med liten tilgang til naturlig lys, og for oss her jeg bor betyr det to lange måneder hvor sola ikke titter frem over horisonten i det hele tatt. Halve november, hele desember og mesteparten av januar er spart for solskinn. For de fleste er mørketiden en periode man må komme seg gjennom, mens det for oss fotografer er en utfordrende tid for arbeid.For en fotograf er lys en av de viktigste faktorene for å formidle det du ønsker å formidle. Lys er rett og slett informasjon, og dess mer informert kameraet er dess bedre kan det gjengi objektet i fotografiet. Når det er lave lysforhold klarer ikke kameraet å få inn nok informasjon, og vil kompensere med å fylle inn manglende informasjon selv eller ikke klare å fylle inn informasjon i det hele tatt. Der kameraet er blindt, blir det mørkt. De partiene av bildet som kameraet selv fyller inn, blir kornete.
Heldigvis er dagens moderne kamera smarte, og du kan selv gi kameraet mer tid til å hente inn informasjon. Det gjør du gjennom å legge inn lengre lukkertid, slik at kameraets «øye» holder seg åpent lengre for å ta inn mer informasjon. Man kan tenke på kameraet linse som et øye. Hvis et øye får tid til å tilpasse seg vil det kunne se, så lenge det er litt lys tilgjengelig. Du kan også legge inn mer lys inni kameraet gjennom å høyne «iso»en, men med dette vil det også følge mer støy, eller grain, nettopp fordi kameraet må fylle inn informasjon selv.

I mørketiden lærer man seg å jobbe med komponentene lukkertid og iso, og samarbeidet mellom disse. Jobben er dog ikke løst selv om man mestrer disse komponentene. Dagens kameraer er gode, men også de har noen forhold de foretrekker å jobbe under for å prestere bedre. Gode lysforhold er en av disse. Derfor er alle vi som fotograferer i nord veldig glade for å få sola tilbake. Vi vil nyte den helt til den står så høyt på himmelen at den friterer alle bildene våre, men det er en annen problemstilling. Er man glad i fotografering i mørket er derimot mørketiden en veldig flott periode, siden mørket dominerer majoriteten av timene i døgnet.52 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page